Hasznos információk

Egyéni vállalkozás indítása

Lássuk, milyen lépések mentén kell haladnia annak, aki egyéni vállalkozás indításába szeretne kezdeni.

1. Ügyfélkapu

Egyéni vállalkozás indítása online, az ügyfélkapun keresztül történik. Ha még nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor regisztráljon ügyfélkapu hozzáférést (a kormányablaknál kérhet segítséget hozzá). 

Szüksége lesz rá a jövőben pl. adóbevallások feltöltéséhez, de nyomon követheti a fizetendő adókat is stb. Az ügyfélkapus indításnál a Webes Ügysegéd Egyéni vállalkozás menüpontjára kattintva kezdheti meg a bejelentést.

2. Tevékenységek

Egyéni vállalkozás indításakor meg kell adnia azokat a tevékenységeket, melyeket végezni akar.
Egyes tevékenységek engedélyhez kötöttek, itt 2 lehetősége van:
a vállalkozó maga rendelkezik az engedéllyel
az egyéni vállalkozásnak lesz olyan alkalmazottja, aki a tevékenység végzéséhez szükséges végzettséggel rendelkezik. 

3. Alanyi adómentesség és ÁFA

Kezdő vállalkozók számára előnyös lehet, hogy az alanyi adómentességet válasszák: akkor tehetik meg, ha a tervezett árbevételük nem haladja meg az évi 12 millió forintot. Egyéb áfa kérdéssel és a legjobb döntés meghozatalával kapcsolatban keressen minket bizalommal.

4. Adózási forma kiválasztása

A kizárólag magánszemélyeknek számlázó egyéni vállalkozók számára ideális választás lehet a KATA, vagyis a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója: 18 milliós éves árbevétel határáig a fizetendő adók, járulékok kiválthatók a havi 50 ezer forint befizetésével (főállású katás egyéni vállalkozó esetében. Választható és egyes esetekben kedvező lehet az átalányadó, illetve az SZJA szerinti adózás.

5. Kamarai tagság

Vállalkozások részére kötelező a kamarai tagság, ezért regisztrálniuk kell a székhelyük szerinti Kereskedelmi és Iparkamara alá. A kamarai tagság éves díja 5000 forint. 

6. Iparűzési adó

Egyéni vállalkozás indításakor be kell jelentkezniük az iparűzési adó alá a székhelyünk szerinti önkormányzatnál. A bejelentkezés az Önkormányzati Portálon történik. Az egyéni vállalkozás évente kell iparűzési adóbevallást beadjon, kivételt képeznek a katás vállalkozók. A katás vállalkozás is fizet iparűzési adót, de 3 lehetőség közül választhatja ki az iparűzési adó számításának módját. 

7. Számlázás

A bevételek bizonylatolására számlázó programot, bizonyos esetekben számlatömböt használhatnak. A szabályos számlázással kapcsolatban feltétlen kérjen tájékoztatást. A számlázó programok nagy előnye, hogy gyorsabbá teszik a számlázást, könnyebben nyomon követhetők a bevételek. 

Elakadt? Segítségre van szüksége?

Mire van szükség a cégalapításhoz?

A tulajdonos és a tisztségviselők személyi igazolványára, lakcím-, illetve adókártyájára.
A székhelyet vagy telephelyet biztosító személy írásos hozzájárulására.
A tevékenységi kör meghatározására, ami alapján kiválasztható a vállalkozás TEÁOR száma.

Ezek alapján az ügyvéd elindíthatja a cégbejegyzést. Igény esetén tudunk Önnek ügyvédet ajánlani.
Ne feledkezzen el a kapcsolódó kötelezettségekről!

Fontos, hogy a bejegyzést követő 8 napon belül vállalkozói bankszámlát kell nyitni, amihez szükségesek az ügyvezető személyi iratai és adókártyája, a cégkivonat, valamint a társasági szerződés.

A cégbejegyzés után 15 nap áll rendelkezésre, hogy eleget tegyen a NAV, az OEP, az illetékes önkormányzatok és a KSH felé fennálló bejelentkezési kötelezettségének. Ehhez érdemes már a cégalapítás előtt, de legkésőbb a megindítást követően azonnal a könyvelő irodánkat felkeresni.